Download Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Album Statystyki Twoja Galeria
Strona główna Rejestracja Zaloguj

Uzytkownik:     Haslo:     Zaloguj automatycznie:   


Zapomnialem hasla
Nie masz konta? Zarejestruj sie Tutaj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zegary ze ściga do buggy - ver.2.0
Autor Wiadomość
michalst3 



Pomógł: 12 razy
Wiek: 26
Dołączył: 11 Wrz 2011
Posty: 541
Skąd: Chechło Pierwsze
Wysłany: Pon Gru 30, 2013 21:01   Zegary ze ściga do buggy - ver.2.0

Temat poruszany przez Jajka ale zegary wyszły w wersji beta .
Kupiłem od niego zegary . Wszystko było ok dopóki alternator nie strzelił z wyższego napięcia , wtedy spalił się układ prędkościomierza i scalak od shift lighta .
Po długim czasie poszukiwań trafiłem na zegary od lanosa , w których prędkościomierz jest elektroniczny i mało skomplikowany w podłączeniu .
Zamówiłem zegary i nowy czujnik prędkości do skrzyni biegów .
Po drobnych obliczeniach wyszło że odczyt prędkości będzie oszukany o 7% , ale może uda się wyregulować potencjometrem .

To teraz trochę zdjęć
Zacząłem od rozebrania zegarów na części pierwsze



Następnie wymontowałem prędkościomierz z licznika od lanosa


Prędkościomierz musiałem podzielić na dwie części :
1) Tarczka z elementami mechanicznymi
2) Płytka z układem sterowania



Przystąpiłem do montażu tarczki z elementami mechanicznymi w obudowie zegarów od gpz .
Żeby tarczka pasowała musiałem zeszlifować 3-4mm rant obudowy .
Całą tarczkę z elementami mechanicznymi przykręciłem do obudowy za pomocą dwóch śrubek i dwóch dystansów zrobionych własnoręcznie (2 krótsze śrubki i 2 gwinty z wskaźnika poziomu paliwa )


Po złożeniu wszystkiego do kupy wygląda to tak :



Reszta prac dopiero jak dostanę paczkę z elementami elektronicznymi.
A w planach jest jeszcze :
-Opening ceremony
-shift light
-podświetlenie
-regulacja układów
itd

Sory za zdjęcia kiepskiej jakości .
Galeria :
https://plus.google.com/photos/102401964239747963349/albums/5963269847897607745?authkey=CM6Zw_7tucqgNg
_________________
Galeria ST3
2.3Turbo 250KM 400Nm
 
 
 
BĄK 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 37
Dołączył: 14 Lut 2013
Posty: 700
Skąd: Złota , Kłodawa
Wysłany: Pon Gru 30, 2013 22:12   

Ciekawy temat, kiedyś może pomyślimy o takich dla mnie :)
_________________
https://www.youtube.com/c...wyVx2tdXrTagPNw
https://photos.app.goo.gl/s65CCYAVXFs3JRbP6
 
 
jajek 
...Elektronika...


Pomógł: 50 razy
Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 3310
Skąd: Sławno k. Opoczna
Wysłany: Pon Gru 30, 2013 23:38   

No ta opcja jest bardzo dobra, od razu z dalekomierzem :D
spokojnie mieści się mechanizm z płytką czy płytkę trzeba z boku mocować?
 
 
 
michalst3 



Pomógł: 12 razy
Wiek: 26
Dołączył: 11 Wrz 2011
Posty: 541
Skąd: Chechło Pierwsze
Wysłany: Wto Gru 31, 2013 09:40   

jajek, płytka jest za duża i nie wejdzie do zegarów .
Musze ją zamontować oddzielnie .
_________________
Galeria ST3
2.3Turbo 250KM 400Nm
 
 
 
max1337 
Taki sobie wymażyłem



Pomógł: 2 razy
Wiek: 33
Dołączył: 22 Gru 2010
Posty: 285
Skąd: podkarpacie
Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: Sro Sty 08, 2014 11:09   

Pytanie a pro po zegarów, czy da się taki zegar zaadoptować do buggy. Ja chciałem zamontować do zbiornika urządzenie pomiarowe z malucha i potrzebuję jakiegoś zegara, czy to by się nadało ? http://allegro.pl/zegar-w...3791143142.html
_________________
Piraśka szayowozy.net/viewtopic.php?t=3284
Agria szayowozy.net/viewtopic.php?t=3294
 
 
 
sudan 
SPAWACZ



Pomógł: 11 razy
Wiek: 40
Dołączył: 12 Wrz 2012
Posty: 604
Skąd: Iłowa
Wysłany: Sro Sty 08, 2014 11:15   

max1337, nie wiem dokładnie czy sie nada ale myśle że da rade. fajny wynalazek. ma wszystko co potrzebne i w dodatku tani
 
 
max1337 
Taki sobie wymażyłem



Pomógł: 2 razy
Wiek: 33
Dołączył: 22 Gru 2010
Posty: 285
Skąd: podkarpacie
Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: Sro Sty 08, 2014 11:56   

sudansz, No i fajnie wygląda, czekam co kolega jajek, powie, forumowy elektryk wysokich napięć :) ;) i jak przytaknie to biorę.
_________________
Piraśka szayowozy.net/viewtopic.php?t=3284
Agria szayowozy.net/viewtopic.php?t=3294
 
 
 
michalst3 



Pomógł: 12 razy
Wiek: 26
Dołączył: 11 Wrz 2011
Posty: 541
Skąd: Chechło Pierwsze
Wysłany: Sro Sty 08, 2014 19:04   

max1337, Musisz znać rezystancje oryginalnego czujnika od tego wskaźnika i rezystancje tego od malucha .
Jak będzie bardzo podobna to możesz zakładać .
Jeżeli nie to możesz wszystko nadrobić dodatkowym rezystorem wpiętym szeregowo i odpowiednim podgięciem pływaka .
_________________
Galeria ST3
2.3Turbo 250KM 400Nm
 
 
 
jajek 
...Elektronika...


Pomógł: 50 razy
Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 3310
Skąd: Sławno k. Opoczna
Wysłany: Sro Sty 08, 2014 20:32   

max1337
Da się, są 2 opcje:
-mostek wiena- z możliwym dodatkowym wzmacniaczem operacyjnym- można się bawić i wyznaczać sobie ch-ki i potem to jakoś poskładać do kupy - najpewniejsze rozwiązanie
- to co powiedział -posiadacz buggy- jednak robienie sztucznie przybliżonej rezystancji pływaka za pomocą szeregowo wpiętego rezystora, spowoduję poprawnego wskazania pływaka, tylko jej części :D ,


Można też się nie bawić tylko podłaczyć to do siebie- tylko od razu będą przekłamania- np na połowie pływaka wskazówka już będzie pokazywać maxam, dlatego można dobrać rezystor, który obniży poziom na wskazówce.
 
 
 
max1337 
Taki sobie wymażyłem



Pomógł: 2 razy
Wiek: 33
Dołączył: 22 Gru 2010
Posty: 285
Skąd: podkarpacie
Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: Sro Sty 08, 2014 22:04   

jajek, Kurde trochę za dużo zabawy bo musiał bym to do Ciebie wysyłać i potem z powrotem do mnie i robią się koszty. Holerka a taki fajny ten zegar :? . No ale co, czyli da się to zrobić czy nie, znaczy zestroić z urządzeniem pomiarowym z malucha?
_________________
Piraśka szayowozy.net/viewtopic.php?t=3284
Agria szayowozy.net/viewtopic.php?t=3294
 
 
 
michalst3 



Pomógł: 12 razy
Wiek: 26
Dołączył: 11 Wrz 2011
Posty: 541
Skąd: Chechło Pierwsze
Wysłany: Sro Sty 08, 2014 22:09   

max1337, Jarek napisał że się da i są na to 2 sposoby .
_________________
Galeria ST3
2.3Turbo 250KM 400Nm
 
 
 
max1337 
Taki sobie wymażyłem



Pomógł: 2 razy
Wiek: 33
Dołączył: 22 Gru 2010
Posty: 285
Skąd: podkarpacie
Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: Sro Sty 08, 2014 22:17   

Kwestia tego czy da się ładnie rozebrać i potem ładnie złożyć, raczej na taki nie wygląda.
_________________
Piraśka szayowozy.net/viewtopic.php?t=3284
Agria szayowozy.net/viewtopic.php?t=3294
 
 
 
jajek 
...Elektronika...


Pomógł: 50 razy
Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 3310
Skąd: Sławno k. Opoczna
Wysłany: Sro Sty 08, 2014 22:24   

nie ingeruję się w wnętrze wskaźnika...

wszystko to elementy z zewnątrz...
 
 
 
max1337 
Taki sobie wymażyłem



Pomógł: 2 razy
Wiek: 33
Dołączył: 22 Gru 2010
Posty: 285
Skąd: podkarpacie
Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: Sro Sty 08, 2014 22:54   

jajek, A no chyba że tak, tak by było git. To jak bym to kupił to zrobił byś mi to?
_________________
Piraśka szayowozy.net/viewtopic.php?t=3284
Agria szayowozy.net/viewtopic.php?t=3294
 
 
 
jajek 
...Elektronika...


Pomógł: 50 razy
Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 3310
Skąd: Sławno k. Opoczna
Wysłany: Sro Sty 08, 2014 22:57   

Spróbować mogę ,nie lepiej pomyśleć nad wskaźnikiem Ursus 3512? Zuk tarpan ma coś w podobie, pływak też powinno się dostać
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Style created by PiotreQ9 from www.HeavyMusic.org
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 15


Partnerzy

MadMax